Lyssna på radio

Mina inte helt målinriktade självstudier i tyska går lite upp och ner. Men det som ligger som en bas är att jag lyssnar mycket på tysk radio. På åttiotalet la jag surt förvärvade pengar på en direktimporterad Sony kortvågsradio. Syftet var att lyssna på utländska radioprogram. Radion var mycket bra och fungerar fortfarande, men ljudkvaliteten och mottagningen av de utländska kanalerna var trots allt ganska problematisk så jag fick aldrig den utväxling i förbättrade språkkunskaper som jag hade förväntat mig.

DowncastMen nu är det så oändligt mycket lättare. Jag har skaffat mig Downcast både på telefonen och paddan. Det är en trevlig app för att ladda ner lämpliga radioprogram och lyssna på dem när det passar.

Deutsche Welle har många kandidater att välja mellan och flera som är inriktade just för oss som lär oss tyska. Till exempel finns Langsam gesprochene Nachrichten, som ger de dagliga nyheterna upplästa i lite långsammare takt. Det är rätt mycket fokus på världsnyheter och mycket som tas upp är sådant som man missar i svensk press. Jag följer också Wirtschaft, som är ett dagligt ekonomiprogram och mer sporadiskt Wissenschaft, som en gång i veckan kommenterar vetenskapsnyheter. Dessutom finns på det små munsbitar som Top-Thema mit Vokabeln eller Wort der Woche, som man kan lyssna på när det finns tid över.

Jag har letat efter något som mer liknar Studio ett och som sammanfattar händelserna under dagen och det jag hittills har fastnat för är Bilanz am Abend, som sänds från Saarland. Där har jag under hösten kunnat följa de tyska regeringsförhandlingarna, liksom turerna kring skandalbiskopen från Limburg Tebartz-van Elst.

Dessutom följer jag Betrifft Geschichte från Österrike, som kommer med en kort historisk betraktelse varje dag. Lite en test att man klarar den dialekten. Men det är fusk eftersom radioösterrikiska är klart lättare att förstå än vardagsösterrikiska.

SvD

Annonser

2 thoughts on “Lyssna på radio

 1. Emma

  Hej tyskapappan!

  Jag ramlade över din blogg nu av en slump, och såg precis att senaste i lägger var 2013.. Men chansar ändå och kommenterar! Jag har läst igenom din blogg och ivrigt samlat på mig tipsen! Jag har sedan fem månader läst en intensivkurs och ska efter lite ”sommarlov” börja igen i september. Därför försöker jag, på alla möjliga sätt, hitta knep för bästa/snabbaste inlärning! Därför blev jag glad när jag hittade hit! Dock tråkigt att du inte skriver mer, hehe, dålig tajming.. Men undrar om du i all fall hade kunnat svara på en fråga?

  Jag har, utöver grammatiken såklart, kämpat mycket med motivationen. Den går, logiskt nog, upp och ned likt sen färskvara den är. Men jag vill gärna höra om din knep för att fortsätta, och liksom ge sig tillbaka upp på hästen dag ut och dag in.. Jag bor i Tyskland och också har blivit lite omtumlad över hur mycket jag psykiskt påverkats av att lära mig ett helt nytt språk (läste franska i skolan så har ingen som helst tidigare erfarenhet). Tänker mest på frustrationen över att inte kunna uttrycka mig ”som vanligt” eller att folk uppfattar mig annorlunda när jag pratar tyska gentemot svenska/engelska. Detta är en av orsakerna till att det är svårt att hålla uppe motivationen, eftersom jag mer och mer inser vilket gigantiskt berg det är jag försöker bestiga. Vad har hjälpt dig hålla motivationen uppe? Har du hamnat i liknande situationer gällande hur det kan tära när omgivningen kanske bemöter ens försök med nonchalant, förminskning osv?

  Nu blev min kommentar kanske väldigt likt ett KP-inlägg, haha. Kändes så skönt att hitta någon som är/var i samma situation och lyxigt kunna få ta del av tips och idéer! Hoppas att min kommentar når fram och att du har möjlighet att svara!

  Svara
 2. jonasfrycklund1 Inläggets författare

  Hej Emma,
  det stämmer att bloggen ligger i viloläge, så det var en slump att jag såg din kommentar. Du verkar vara på god väg efter intensivkurs och att du nu bor i Tyskland gör att du säkert kommer att lyckas lära dig språket. Men som alltid kan man uppleva platåer i inlärningskurvan och nyckeln är som alltid att hålla motivationen uppe. Ett sätt är att pröva många olika sätt för inlärningen, så går det trögt på en front så lägger man energin på en annan front en tid.

  Har du prövat att titta på motivationsfilmer på youtube? Varför inte försöka hitta varianter som är på tyska. Jag vet inte om din tyskanivå är rätt för denna:

  Men pröva. Det är en en tysk hjärnforskare med ett mycket positivt budskap.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s