Paus med ryska

På grund av att vi fick besök så har jag gjort en tillfällig paus med tyskan och repeterar istället just nu ryska. Ett språk som jag är mycket sämre på och där ambitionerna inte är lika högt ställda. Dock har jag fler tillfällen till muntlig kommunikation i det språket så kunskapsprofilen blir lite annorlunda. Många vardagliga och enstaka ord återkommer ständigt, så dessa sätter sig. Det här har gjort att språket i familjen hela tiden kryddas med lite ryska uttryck.

En gång bestämde sig dottern för att låtsas inte kunna svenska när vi gick till en lekplats med okända barn. Jag spelade med och låtsades vara rysk pappa. Intressant experiment, som den gången i varje fall tydde på att svenska barn och deras pappor inte var rasistiska. Utan alla var väldigt nyfikna på den ”ryska” pappan och dottern.

Jag tillämpade erfarenheter från tyskainlärningen och letade på Youtube. Där hittade jag denna föreläsningsserie, gjord av Morgan Nilsson vid Göteborgs universitet.

Uppenbarligen är denne Morgan en riktig polyglott, listan med antalet språk han behärskar och undervisar i är rejält lång. Det är underbart att se sådana människor in action. Föreläsningarna är liveupptagningar från en universitetskurs i rysk grammatik, där uppenbarligen en del studenter deltog på distans. Formatet är rätt primitivt, men det fungerar ändå väldigt bra och pedagogiskt. Så alla som har ambitioner inom det ryska språket borde komplettera med att titta igenom dessa filmer.

En reflektion är att det finns väldigt mycket användbart youtube-material där ute och att mycket har lagts ut ganska så nyss. Något som bör ha en revolutionerande inverkan på språkinlärningen och antagligen all annan inlärning också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s